|
CASTILLO
Egyedi tervezésű Castillo kandalló kőburkolat
kandalló beépítéssel és tűztérrel. |
|
RUSTIC
Egyedi
tervezésű Rustic kandalló kőburkolat kandalló beépítéssel
és tűztérrel. |
|
Kandalló:
mire figyeljünk oda?
A kandalló kiválasztásánál fontos a falvastagság. De vannak
egyéb a buktatók is, amelyek félrevezethetnek a vásárlásnál.
Kandalló vagy kályha? A fűtésszezon küszöbén megannyi üzlet
kínálatából válogathatunk. Mire ügyeljünk a kiválasztásnál?
Az ár a döntő? Miben rejlik a minőség?
Kéményátmérő: fontos a méret
A legelterjedtebb kémény a 14x14 cm belső mérettel rendelkező,
amely már be is korlátozta a lehetőségeinket, ugyanis ebbe
a keresztmetszetbe maximum a 150 mm átmérőjű füstcsőkivezetéssel
rendelkező készülékeket lehet bekötni, amelyek így leadják
a gyártó által meghatározott teljesítményüket, és nem füstölnek
„vissza”.
Ha nagyobb a kéménybemenetnél a kandallónk csöve, nem tanácsos
leszűkíteni, mert a készülék teljesítménycsökkenéssel és visszafüstöléssel
„hálálja meg” a beavatkozást.
Mekkora teljesítménnyel kalkuláljunk?
Egy átlagos, 2.50-2.70 belmagassággal rendelkező lakáshoz
átlag 1 kw teljesítményt számolhatunk körülbelül 10 négyzetméterre.
Fontos tudni, hogy a katalógusokban a kandallók és kályhák
teljesítményének a felső határát tüntetik fel, ezért érdemes
a teljesítménnyel fölé lőni a négyzetméternek, ugyanis nem
a csúcsteljesítménye határán „járatjuk” napi szinten.
Szakemberek szerint egy pontosan méretezett készülék optimális
tüzelőanyag és fűtési szokások mellett – minimális alkatrészcserével
– átlagosan 10-15 éves élettartammal bír.
A kandalló minőségét mutathatja a súlya
Ha kályhát vagy kandallót szeretnénk, érdemes a hazai termékeket
választani. Tapasztalatok szerint az alkatrészellátás – ellenben
az import keleti termékekkel – folyamatosan biztosított, és
minőségben is erősen veri a piacot a hazai felhozatal. A készülék
kiválasztásánál döntő fontosságú lehet a súly. Sok termékkatalógus
és reklám hirdeti termékeit öntvényként vagy öntöttvasként,
de ezek egy része nem vagy csak alkatrészeiben tartalmaz öntvényt,
ami a hőmegtartás miatt nem hozza a várt teljesítményt (hőtartás,
hőleadás), és több tüzelőt is fogyaszthat. Ugyanezen okokból
nem mindegy, hogy az oldallemez milyen vastagsággal bír, és
érdemes ellenőrizni az égéstér belső samottozását is, amennyiben
nem teljes, az szintén teljesítménycsökkentő faktor lehet.
Tüzelőt csak szárazon
Nem újdonság, hogy a tüzelésre szánt faanyagot szárazon kell
tartani, de azt már kevesen tudják hogy miért. A nedves fa
– ázott vagy nyers – égése nem tökéletes, s amellett hogy
a hőhatáshoz fontos gázok távoznak a kéményen keresztül, a
koromlerakódás is erősebb a füstjáratokban, ami később eltömődést
okozhat. A víz a fán keresztül a tűztérben égve gőzzé alakul
át, ami energiát von el, és lehűti az előállított hőmérsékletet.
Célszerű hasítva beszerezni a tüzelőt vagy a vásárlás után
azonnal felhasogatni és fedett, száraz helyen tárolni.
Forrás: www.mno.hu
|
|