Timpanon kandallók
 
Kandalló készítés
 
Legújabb kandallók
Castillo kandalló
CASTILLO

Egyedi tervezésű Castillo kandalló kőburkolat kandalló beépítéssel és tűztérrel.
Rustic kandalló
RUSTIC

Egyedi tervezésű Rustic kandalló kőburkolat kandalló beépítéssel és tűztérrel.
Kandalló választás
Rustic kandalló
Castillo kandalló

 
Takarékos megoldások kandallóval

Az embert szoros ősi kapcsolat fűzi a tűzhöz, a tűz látványához. Ösztönösen szeretünk odaülni hozzá, melegedni mellette és akár egy italt elkortyolgatva csodálatos érzés a tűz látványában gyönyörködni. Manapság viszont egyre többen látják úgy, hogy kandallójukat, vagy kályhájukat minden nap használni fogják, mert ahányszor ezzel fűtenek gáz helyett, annyiszor takarékoskodnak is.

Egy több mint százéves meghatározás szerint a kandalló egy falazott vagy csak vaslemezekből álló kályha, amelynek a melegítendő helyiség felé fordított oldala elmaradt és kötelessége minél több meleget kibocsátani magából.

A fenti meghatározás napjainkra a technológia fejlődésével kissé módosításra szorul, de az alapvető funkcionális elvárások nem változtak.

Többféle kandallóra gondol a köznyelv ha ezt a szót használja. Megkülönböztetünk épített kandallókat (kandallókat) és szabadon álló vagy más néven mobilkandallókat (kandallókályhákat).
Épített kandallók általában egy tűztér (kandallóbetét) köré épített burkolattal rendelkező fűtőberendezések, amelyekkel egy helyiség vagy akár az egész ingatlan (ház, lak) fűtése is megoldható gazdaságosan.

A tűztér szolgálhat légfűtésre vagy vízfűtésre, annak megfelelően, hogy mi a hőátadó közeg.
A légfűtéses tűzterek mára nagyon sok változatban készülnek, mindenki találhat a saját ízlésének, elvárásainak megfelelőt közülük.

A kereskedőknél öntvény és lemez légfűtéses tűztereket elérhetők, melyek közül az öntvények a legkedveltebbek, hiszen egy jó minőségű öntvény tűztér megfelelő használat mellett hosszú évtizedekig örömet okozhat nekünk és mivel nagyon jó hatásfokúak, a pénztárcánkra is jótékony hatással vannak.

A lemez tűzterek esetén samott tégla béléssel találkozunk, melynek funkciója a hőtárolás és emellett óvja a lemezburkolatot a szétégéstől. Légfűtésre szolgáló tűzterek között manapság már elérhető áron találhatunk kis energiaigényű (passzív) házakba építhető típusokat is. A vízfűtésre alkalmas tűzterek a már meglévő fűtési rendszerre is rácsatlakoztathatók, így nemcsak a tűz varázsát visszük be a lakásunkba, hanem az egész ingatlant tudjuk vele fűteni. Napjainkban egyre többen keresik az ilyen a tűztereket, mivel takarékos alternatívát jelentenek a fűtési időszakban az egyre növekvő árú gázzal működő gázkazánokkal szemben.

Az épített kandallók burkolatát érdemes jól átgondoltan kiválasztani. Mára szinte bármilyen kőből készülhet a kandallóburkolat, azonban a lakás stílusához, berendezéséhez illőt érdemes választani, hiszen egy új bútordarab kerül be az otthonunkba. Egy parasztházba általában rusztikus stílusú kandallóburkolatot választanak a megrendelők, míg a napjainkban divatos minimál stílushoz az odaillő, modern kinézetű, letisztult, egyszerű vonalú burkolat típusokat keresik a vásárlók. Ugyanakkor lehetőség van a cserépkályhákhoz hasonló kinézetű csempekandalló megrendelésére is a szaküzletekben.

A kandallókályhák öntöttvasból, lemezből és csempeburkolattal is készülhetnek.
Az öntöttvas kandallókályhák általában kisebb méretűek, azonban jó hatásfokkal dolgoznak. A lemez kandallókályhákban lévő samott tégla az évek során tönkremehet, így azt javítani, a téglákat idővel cserélni kell.

Teljesítményük legtöbbször kisebb mint a kandallóbetéteké, ezért általában csak egy helyiség kifűtésére használatosak. Azonban léteznek ezek között is vízköpenyes típusok, melyek a vízteres tűzterekhez hasonlóan a meglévő fűtési rendszerhez csatlakoztathatóak.

Forrás:
www.delmagyar.hu


1 1 1 1 1 1

Kandalló építés

Kiegészítők Kandalló készlet Kapcsolat
       

Kandalló építés előtt
Kandalló: mire figyeljünk oda?
Milyen kandallót válasszunk?
Épületszobrászati műkőelemek

Kandalló kosár
Kandalló porszívó
Kandalló üveg
Kandalló ajtó
Kandallókályha
Vízes kandalló
Tűzterek
Különlegességek

Kandalló tancsadó
Ügyfeleink véleménye
Referenciák
Kapcsolatfelvétel itt

TIMPANON - KANDALLÓK MESTERFOKON :: www.timpanon.hu © 2013